Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Μουσταλευριά

 

Το παραδοσιακό γλυκό του Σεπτέμβρη!!


Υλικά:
  1. Αρκετά σταφύλια(ώριμα,γερά,καθαρισμένα)
  2. Ασπρόχωμα(περίπου μια κουταλιά της σούπας ανα λίτρο)
  3. Αμύγδαλα-καρύδια-σουσάμι
  4. Αλεύρι(μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ανά ποτήρι του νερού με μούστο)
Εκτέλεση:
  •  Για να φτάξουμε τον μούστο,παίρνουμε μια λεπτή σήτα,την οποία την τοποθετούμε σε λεκάνη,ρίχνουμε μέσα τα σταφύλια και τα πιέζουμε με τα χέρια μέχρι να βγεί όλος ο χυμός τους.Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μπλέντερ και να σουρώσουμε μετά.
  • Για να "κόψουμε" τον μούστο,δηλαδή για να τον καθαρίσουμε από τα ξένα σώματα,βάζουμε σε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα τον μούστο και μια κουταλιά της σούπας ανα λίτρο μούστου ασπρόχωμα.
  • Βράζουμε το μείγμα και όταν αρχίσει να φουσκώνει ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
  • Αφού αφαιρέσουμε όλο τον αφρό κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κατασταλάξει για 12 ώρες(ένα βράδυ).
  • Αφού περάσουν 12 ώρες σουρώνουμε τον μούστο με λεπτή σήτα και τούλι.
  • Στη συνέχεια για να φτιάξουμε την μουσταλευριά,προσθέτουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τον μούστο και το αλεύρι(το οποίο το έχουμε διαλύσει με μπλέντερ στο 1/3 του μούστου πρίν το ρίξουμε στην κατσαρόλα) και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει.Λίγο πριν πήξει προσθέτουμε και τα αμύγδαλα(τα έχουμε ρίξει για 2 λεπτά σε βραστό νερό για να τα ξεφλουδίσουμε).
  • Όταν πήξει μοιράζουμε σε πιατάκια και μπολάκια και πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο σουσάμι,κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.

Καλή επιτυχία!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου