Μουσταλευριά
Το παραδοσιακό γλυκό του Σεπτέμβρη!!
Υλικά:
- Αρκετά σταφύλια(ώριμα,γερά,καθαρισμένα)
- Ασπρόχωμα(περίπου μια κουταλιά της σούπας ανα λίτρο)
- Αμύγδαλα-καρύδια-σουσάμι
- Αλεύρι(μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ανά ποτήρι του νερού με μούστο)
Εκτέλεση:
- Για να φτάξουμε τον μούστο,παίρνουμε μια λεπτή σήτα,την οποία την τοποθετούμε σε λεκάνη,ρίχνουμε μέσα τα σταφύλια και τα πιέζουμε με τα χέρια μέχρι να βγεί όλος ο χυμός τους.Εναλλακτικά μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε και το μπλέντερ και να σουρώσουμε μετά.
- Για να "κόψουμε" τον μούστο,δηλαδή για να τον καθαρίσουμε από τα ξένα σώματα,βάζουμε σε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα τον μούστο και μια κουταλιά της σούπας ανα λίτρο μούστου ασπρόχωμα.
- Βράζουμε το μείγμα και όταν αρχίσει να φουσκώνει ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
- Αφού αφαιρέσουμε όλο τον αφρό κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κατασταλάξει για 12 ώρες(ένα βράδυ).
- Αφού περάσουν 12 ώρες σουρώνουμε τον μούστο με λεπτή σήτα και τούλι.
- Στη συνέχεια για να φτιάξουμε την μουσταλευριά,προσθέτουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τον μούστο και το αλεύρι(το οποίο το έχουμε διαλύσει με μπλέντερ στο 1/3 του μούστου πρίν το ρίξουμε στην κατσαρόλα) και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει.Λίγο πριν πήξει προσθέτουμε και τα αμύγδαλα(τα έχουμε ρίξει για 2 λεπτά σε βραστό νερό για να τα ξεφλουδίσουμε).
- Όταν πήξει μοιράζουμε σε πιατάκια και μπολάκια και πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο σουσάμι,κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.
Καλή επιτυχία!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου